Hva er en manifold absolutt trykksensor (MAP)?

Hva er en manifold absolutt trykksensor (MAP)?

21. desember 2021

En manifold absolutt trykk (MAP) sensor er en viktig komponent i nesten alle drivstoff-injiserte kjøretøy. Enten du kjører bil, lastebil eller SUV, vil den sannsynligvis ha en MAP-sensor - forutsatt at den har et drivstoffinnsprøytningssystem. MAP-sensorer kan imidlertid svikte. For bedre å forstå formålet med denne komponenten, samt tegn på feil, fortsett å lese.

En introduksjon til MAP-sensorer

MAP-sensorer er elektriske komponenter som er designet for å regulere tilførselen av drivstoff inn i motorens forbrenningskammer. Biler med drivstoffinnsprøytning har selvfølgelig dyser som sprayer drivstoff inn i motorens forbrenningskammer. Kjent som drivstoffinjektorer, fungerer de sammen med en MAP-sensor. MAP-sensoren vil samle inn informasjon mens den beregner hvor mye drivstoff injektorene trenger for å spraye inn i motorens forbrenningskammer.

Hvordan kartsensorer fungerer

Hvordan fungerer MAP-sensorer nøyaktig? De består av små elektriske komponenter som er koblet til kjøretøyets motorkontrollmodul (ECM). Når du starter kjøretøyet ditt, vil MAP-sensoren begynne å måle inntaksmanifoldtrykket. Den vil deretter konvertere disse avlesningene til elektriske signaler, som MAP-sensoren sender til kjøretøyets ECM.

Når kjøretøyet går på tomgang, vil inntaksmanifolden ha minimalt trykk. Når du trykker på gasspedalen vil trykket i inntaksmanifolden øke. MAP-sensorens jobb er å oppdage disse trykkendringene og konvertere dem til elektriske signaler. En økning i trykk betyr at injektorene bør sprute mer drivstoff inn i motorens forbrenningskammer. MAP-sensoren vil oppdage trykkendringer i inntaksmanifolden slik at injektorene leverer en passende mengde drivstoff.

Tegn på MAP-sensorfeil

MAP-sensorfeil kan manifestere seg på flere måter. Grov tomgang, for eksempel, er et vanlig tegn på MAP-sensorfeil. MAP-sensoren kan oppdage en feil mengde trykk i inntaksmanifolden, noe som resulterer i grov tomgang.

Du kan oppleve dårlig bensinkjøring hvis kjøretøyets MAP-sensor har sviktet eller begynner å svikte. MAP-sensorer kan svikte på forskjellige måter. Hvis kjøretøyets MAP-sensor tror at trykket er lavere i inntaksmanifolden enn hva det egentlig er, kan det føre til at motoren blir rik. Rikgående motorer bruker selvfølgelig for mye drivstoff. Sluttresultatet er dårlig bensinkjøring.

I tillegg til å kjøre rikt, kan MAP-sensorfeil føre til at kjøretøyets motor går mager. Lean-runing motorer er de som bruker en utilstrekkelig mengde drivstoff. De har et unormalt høyt luft-til-drivstoff-forhold.