Kjører du rik eller mager? Sjekk luftdrivstoffforholdssensoren

Kjører du rik eller mager? Sjekk luftdrivstoffforholdssensoren

8. juni 2023

Du kan ikke ignorere en rik eller magert motor. En motor som kjører mye vil forbruke for mye gass, mens en motor som kjører magert ikke vil forbruke nok gass. I begge case vil kjøretøyet ditt yte dårlig, og det vil bli utsatt for økt slitasje som resulterer i høyere vedlikeholdskostnader.

Hva er en luftdrivstoffforholdssensor?

En sensor for luftbrenselforhold er en enhet som er designet for å måle oksygeninnholdet i avgassene. Også kjent som en lambdasensor, forteller den kjøretøyets strømstyringsmodul (PCM) hvor mye oksygen som er i eksosgassen. Ved å bruke denne informasjonen vil PCM justere luftdrivstoffforholdet.

Luftdrivstoffforholdssensorer vs O2-sensorer

Begrepene "luftdrivstoffforholdssensorer" og "O2"-sensorer brukes ofte om hverandre. Mange bilister - og til og med mekanikere for den saks skyld - antar at de er de samme. Luftdrivstoffforholdssensorer og O2-sensorer er imidlertid forskjellige.

De fleste kjøretøy vil ha enten en luftdrivstoffforholdssensor, eller de vil ha en O2-sensor. Sensorer for luftbrenselforhold er mer avanserte enn deres O2-motstykke. Mens de begge er designet for å måle oksygeninnholdet i eksosgasser, støtter luftdrivstoffforholdssensorer et bredere område. De kan måle oksygeninnholdet nøyaktig, selv om motoren går ekstremt rik eller ekstremt mager.

Hvordan en sensor for dårlig luftdrivstoffforhold kan påvirke kjøretøyet ditt

Hvis kjøretøyet ditt har en sensor for dårlig luftdrivstoffforhold, kan det hende at den ikke bruker riktig forhold mellom luft og drivstoff. Forbrenningsmotorer (ICE) kjører på mer enn bare gass; de krever luft også. Et typisk kjøretøy bruker et luftdrivstoffforhold på omtrent 14,7:1. Dette betyr at for hver enhet luft som kommer inn i forbrenningskammeret, vil 14,7 enheter drivstoff komme inn i forbrenningskammeret. 

Luftdrivstoffforholdssensoren sørger for riktig balanse mellom luft og drivstoff. Den vil måle oksygeninnholdet i kjøretøyets eksosgasser, og den vil sende denne informasjonen til kjøretøyets PCM slik at den kan justere drivstofforbruket. Med et dårlig luftdrivstoffforhold kan det sende feil informasjon til kjøretøyets PCM.

Bilen din tror kanskje det er for mye eller for lite oksygen i eksosgassen. Sensoren for dårlig luftdrivstoffforhold vil sende denne feilaktige informasjonen til kjøretøyets PCM. Kjøretøyet vil da øke eller redusere strømmen av drivstoff til forbrenningskammeret, noe som resulterer i en mager eller rik-gående motor. Bytting av sensoren for dårlig luftdrivstoffforhold vil løse dette problemet.