Hvordan diagnostisere en kjølevæskelekkasje

Hvordan diagnostisere en kjølevæskelekkasje

17 juni 2021

mekaniker jobber med radiator

Lekker kjøretøyet ditt kjølevæske? Uavhengig av temperaturen ute, vil du ikke kunne kjøre bilen veldig lenge hvis den lekker kjølevæske. Kjølevæske er ansvarlig for å fjerne varme fra motoren slik at den ikke deformeres eller på annen måte svikter. Med en kjølevæskelekkasje kan kjøretøyets motor overopphetes - selv om det er kaldt ute. Heldigvis kan du ofte diagnostisere en kjølevæskelekkasje ved å utføre noen få enkle inspeksjoner.

Se deg rundt radiatorhetten

Med panseret åpen, se rundt radiatordekselet for å se om det er væske tilstede. Mens kjølevæskelekkasjer kan forekomme mange forskjellige steder, er radiatorlokket en av de vanligste. Alle radiatorer har en hette som passer over påfyllingshalsen. For å fylle på radiatoren med mer kjølevæske, må du åpne denne lokket (ikke åpne radiatorlokket mens motoren er varm eller varm). Radiatorhetter kan selvfølgelig lekke. Ettersom leppetetningen degraderes, kan det føre til at kjølevæske lekker ut mellom radiatorlokket og radiatorens påfyllingshals.

Sjekk slangene

Forutsatt at det ikke er synlig væske rundt radiatordekselet, bør du sjekke kjøretøyets radiatorslanger. Radiatorslanger er gummislanger som går fra radiatoren til motoren. Det er vanligvis to radiatorslanger: en som sender kjølevæske fra motoren til radiatoren, og en annen slange som sender kjølevæske fra radiatoren til motoren. Når motoren er kald, sjekk kjøleslangene for tegn på kjølevæskelekkasje. Hvis en slange lekker, vil den sannsynligvis ha væske rundt den parrende overflaten.

Rens ut reservoaret

Du bør vurdere å rense ut kjølevæskebeholderen hvis du tror at kjøretøyet lekker kjølevæske. Også kjent som en overløpstank, et kjølevæskereservoar er en separat beholder som er designet for midlertidig å lagre oppvarmet og utvidet kjølevæske. Når kjølevæsken varmes opp inne i kjøretøyets kjølesystem, vil den utvide seg. Noe av denne utvidede kjølevæsken må deretter ledes til reservoaret til den avkjøles og trekker seg sammen. 

Et skittent reservoar kan imidlertid forhindre at den utvidede kjølevæsken kommer tilbake til radiatoren. Selv om kjølevæske går inn i reservoaret, kan det hende at den ikke går tilbake til radiatoren. Du kan vanligvis rengjøre reservoaret ved å ta det ut av kjøretøyets motorrom og vaske det med destillert vann og oppvaskmiddel.

Bruk et fargesett

Det finnes fargesett tilgjengelig som kan hjelpe deg med å diagnostisere en kjølevæskelekkasje. De er designet for å endre fargen på bilvæsker, inkludert kjølevæske, slik at du lettere kan oppdage lekkasjer. Noen fargesett bruker for eksempel ultrafiolett (UV) lys. Du kan helle det UV-aktiverte fargestoffet inn i kjøretøyets radiator. Etter å ha kjørt en kort periode og ventet på at motoren skal avkjøles, kan du bruke et UV-lys for å se deg rundt i kjøretøyet. Hvis det er en kjølevæskelekkasje, vil du se det med UV-lyset.

For å hjelpe deg med å oppdage, lokalisere og reparere lekkasjer i forseglede systemer, sjekk ut vårt utvalg av lekkasjedeteksjon utstyr.